כיצד לבצע חישוב פיצויי פיטורין?
חישוב פיצויי פיטורין מתבסס על מספר משתנים. עובדים מעל שנה אשר פוטרו ממקום העבודה, או עובדים אשר התפטרו בנסיבות המזכות אותם בפיצויי פיטורין זכאים לפיצויי פיטורין. המשתנים הנלקחים בחשבון בחישוב פיצויי הפיטורין: מרכיבי השכר, אחוז המשרה, גובה השכר האחרון, אופי ההעסקה והוותק במקום העבודה.
להלן דוגמאות שונות לחישוב פיצויים בהתאם לצורת העסקתו של העובד:
עובד בשכר חודשי גלובלי- יכפיל את בשכר האחרון במכפלת שנות העבודה. כך למשל, עובד שעבד במקום עבודה שלוש שנים ובשנה הראשונה שכרו עמד על 9,000 ₪, בשנה השניה שכרו עלה ל- 10,000 ובשנה השלישית שכרו עלה ל- 11,000 ₪ שבסיומה פוטר. זכאי לפיצוי פיטורין בסך של 11,000 (שכר חודשי אחרון) כפול 3 (מס' שנות עבודה) = 33,000 ₪.
עובד בשכר שעתי- יחשב את ממוצע שעות העבודה בכל תקופת ההעסקה, כפול השכר השעתי האחרון, כפול שנות הותק. כך לדוגמא: עובד בשכר שעתי שעבד במקום העבודה שלוש שנים, וממוצע שעות עבודתו בכל תקופת העסקתו עמד על 100 שעות עבודה חודשיות, כאשר בשנה הראשונה השתכר בסך של 40 ₪ לשעה, בשנה השניה שכרו עלה ל- 45 ₪ לשעה, ובשנה השלישית השתכר בסך של 50 ₪ לשעה שבסיומה פוטר. זכאי לפיצוי פיטורין בסך של 50 ₪ (שכר שעתי אחרון) כפול 3 (שנות עבודה) כפול 100 (ממוצע שעות עבודה בכל תקופת העסקתו) = 15,000 ₪.
עובד בשכר המתבסס על שכר בסיס + בונוסים/ עמלות- במקרים אלו, צריך קודם לאפיין האם הבונוס/העמלה ששולמה לעובד, הייתה נתונה לשיקול דעתו של המעסיק ולא התייחסה לפעולה ספציפי ומיוחדת של העובד שאז היא איננה נחשבת לחלק משכרו הקובע של העובד, או שמא מדובר ב- בונוס/עמלה אשר השכר בגינה היה ידוע ומוסכם מראש ובכלל כך היוותה חלק בלתי נפרד משכרו של העובד שאז היא כן נחשבת כחלק משכרו הקובע של העובד.
כך למשל עובד שהועסק 3 שנים כאיש מכירות ופוטר, ובהסכם העבודה שלו נקבע כי הוא יקבל שכר בסיס של 10,000 ₪ + 200 ₪ בגין כל מכירה ובתקופת העסקתו שכרו החודשי נע בין 12,000 ₪ (שכר בסיס 10,000 ₪ + 2,000 ₪ מכירות) לבין 18,000 ₪ (שכר בסיס 10,000 ₪ + 8,000 ₪ מכירות), סכומי העמלות ששולמו לעובד לאורך תקופת העסקתו, הינם חלק משכרו הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורין.
לפיכך, יש לחשב את ממוצע העמלות של העובד בשנה האחרונה להעסקתו, להוסיף את שכר הבסיס ולהכפיל במספר שנות העבודה.
כך למשל באותה דוגמא שפורטה לעיל ובהנחה שממוצעה העמלות של העובד בשנה האחרונה הסתכם בסך של 5,000 ₪ לחודש, החישוב יעשה כך:
15,000 ₪ (שכר בסיס +ממוצע עמלות חודשי בשנה האחרונה) כפול 3 (שנות עבודה) = 45,000 ₪.
אולם במקרים בהם העמלה/בונוס הייתה נתונה לשיקול דעתו של המעסיק והיא לא הייתה תלויה בפעולה ספציפית ומיוחדת של העובד, העמלה לא תחשב כחלק משכרו הקובע של העובד לצורך חישוב פיצויי הפיטורין. כך למשל מענק שנתי שלעיתים שולם לעובד ולעיתים לא על חריצות / הישגים / התמדה, לא יהווה חלק משכרו הקובע של העובד לצורך חישוב הפיצויים.
רכיבי השכר הנלקחים בחשבון בשאלה- איך מחשבים פיצויים
שכר היסוד
תוספת ותק
תוספת יוקר מחיה
תוספת משפחה
תוספת מחלקתית
תוספת מקצועית
עמלות / בונוסים קבועים שהיו חלק בלתי נפרד משכרו של העובד
תוספות קבועות בשכר
רכיבי השכר שאינם חלק משכרו הקובע של העובד לצורך חישוב פיצויים
שעות נוספות
נסיעות
הבראה
בונוס/פרמיה/עמלה ששולמה לעובד בהתאם לשיקול דעתו של המעסיק
ביגוד
לקריאה נוספת בנושא יחסי עובד מעביד ושימוע לעובד.