שימוע לעובד
האם ניתן להסתפק בשיחת פיטורין או שיש חובה לערוך שימוע לפני פיטורים?
ישנם מעסיקים שסבורים כי לא חלה עליהם חובה לערוך לעובד שימוע לפני פיטוריו. אם בשל תקופת העסקה קצרה של העובד במקום העבודה, אם בשל כך שהעובד אינו מועסק באופן ישיר על ידי המעסיק אלא באמצעות חברת כוח אדם (עובדי קבלן) ואם בשל חשיבה מוטעית כי מספיק לערוך לעובד שיחת פיטורין מפורטת.
ישנן 8 נקודות עיקריות ששווה להכיר בטרם מבצעים שימוע לעובד:
- פסיקת בתי הדין לעבודה קבעה כי מעסיק המעוניין לפטר עובד, חייב לערוך לעובד שימוע כדין לפני פיטורין. חובה זו חלה גם אם העובד עבד אצל המעסיק תקופה קצרה ביותר ואפילו יום אחד.
- המטרה היא לאפשר לעובד להעלות טיעוניו בפני המעסיק ולנסות לשכנע אותו שלא לממש את כוונת הפיטורים.
- על המעסיק שעורך שיחה זו חלה חובה לבחון את טענות העובד בנפש חפצה ולב פתוח ולהתחשב בהם. ככל וייקבע כי המעסיק כבר חרץ את גורלו של העובד עוד בטרם קיום השיחה, יעיד הדבר על פגם שנערך בהליך זה.
- על מנת שניתן יהיה להגשים את תכלית השימוע, על המעסיק למסור לעובד מכתב, זמן סביר לפני קיום השיחה, וליידע אותו בדבר אפשרות פיטוריו והנימוקים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו. זאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להיערך לקראת התהליך.
- הנימוקים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריי העובד, צריכים להיות מפורטים וספציפיים ואין די בטענות כלליות.
- על המעסיק לפרט במכתב השימוע, כי ככל שהעובד מעוניין להיות מיוצג בהליך זה שמורה לו הזכות לכך.
- לאחרונה נקבע בפסיקה, כי בנסיבות מסוימות, בהם העובד הועסק אצל מעסיק באמצעות חברת כוח אדם, חובת עריכת השימוע חלה גם על חברת כוח האדם וגם על המעסיק בפועל.
- בסיום השיחה, על המעסיק לערוך פרוטוקול המשקף את הדברים שנאמרו בשימוע על ידי שני הצדדים ולמסור עותק לעובד.
פיטורין ללא שימוע
ככל שהמעסיק הפר אחד או יותר מהכללים הנ"ל, עשוי בית הדין לפסוק לטובת העובד פיצוי כספי.
סכום הפיצוי משתנה ממקרה למקרה ונקבע בהתאם לנסיבות המקרה לגופו. בכלל כך בוחן בית הדין, כמה הפרות ביצע המעסיק ומהי מידת עוצמתן של הפרות אלו. ככל שבוצעו יותר הפרות ועוצמתן על הליך הפיטורין הייתה משמעותית, כך סכום הפיצוי יגדל ויכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.
חושבים שנפל פגם בהליך השימוע שערכו לכם?
כלל לא נערך לכם שימוע?
פנו אלינו לפגישת ייעוץ ובדיקה ראשונית.
משרד עו"ד שי אהרון, מומחים בדיני עבודה.