צו הרחבה- מהו?
צו הרחבה הוא צו שמחיל הסכם קיבוצי כללי על קבוצות עובדים שלא נכללו בהסכם קיבוצי הכללי.
למשל, על עובדים שהמעסיק שלהם אינו חבר בארגון המעסיקים היציג באותו ענף.
הצו ניתן על ידי שר העבודה והרווחה (הכלכלה) והוא רשאי להחיל את כל ההסכם הקיבוצי או חלקים ממנו, על כלל המועסקים באותו ענף, או במקרים מסוימים אף על כלל העובדים בכל המדינה.
עובדים אשר חל עליהם צו הרחבה, אם בשל העובדה שהם מועסקים בענף מסוים שלו הוצא צו הרחבה ואם בשל כך שמדובר בצו הרחבה שחל על כלל העובדים במשק, זכאים לזכויות נוספות מעבר למה שקבוע בחוק.
כך למשל קיימים צווי הרחבה בענפים הבאים:
בענף הבניה;
בענף ההובלה;
בענף הניקיון;
בענף השמירה ואבטחה;
בענף ההיסעים;
בענף אולמות וגני אירועים;
בענף המוסכים;
בענף המלונאות;
בענף מורי הדרך;
בענף הניקיון;
צווים אלו מהווים חלק בלתי נפרד ממארג זכויותיו של העובד במקום העבודה. הלכה למעשה, צו הרחבה מקנה לעובד זכויות נוספות מעבר למה שנקבע על ידי הצדדים בהסכם העסקה.
כך למשל, מנהלי עבודה בבניה, זכאים לקרן השתלמות החל מיום עבודתם הראשון אצל המעסיק, ולגבי יתר עובדי ענף הבניה, הם זכאים לקרן השתלמות לאחר שלוש שנות ותק.
דוגמא נוספת היא מענף ההובלות – בענף זה זכאים העובדים לתשלום יומי (נוסף על שכר העובדה) בגובה עשרות שקלים בגין אש"ל (אוכל, שתיה, לינה).
דוגמאות אלו כפי שהובאו לעיל, הינן זכויות המוקנות לעובדים בענפים אלו מתוקף צווי ההרחבה בלבד. שהרי אין חוק במשק הקובע כי על המעסיק להעניק לעובד קרן השתלמות ו/או לשלם לעובד תשלום יומי נוסף לטובת אש"ל.
מימוש זכויות העובד בהתאם לקבוע בצו החל עליו, ראוי שיעשה במהלך העסקתו של העובד במקום העבודה. אך גם אם העובד סיים את עבודתו אצל המעסיק ורק אז גילה כי הוא היה זכאי לזכויות נוספות שלא ניתנו לו מכוח צו הרחבה, יכול העובד (בכפוף לתקופת התיישנות) להגיש תביעה כנגד המעסיק בבית הדין לעבודה לצורך מימוש זכויות אלו.
כעובד עליך לדעת שאתה זכאי לזכויות נוספות ממה שמצויין לך בחוק, מכח צוי הרחבה בענפים השונים. חשוב שתבדוק לאיזה ענף אתה משתייך ותכיר את זכויותיך.
כמעסיק חשוב לדעת מראש, טרם העסקת העובד, לאיזה ענף אתה מסווג והאם יש הסכם קיבוצי או צו הרחבה בענף זה. חשוב לבדוק מהן החובות החלות עליך כמעסיק, זאת כדי שלא תמצא עצמך נתבע על ידי עובד כשלא ידעת בכלל שלא שילמת לו על פי חוק ולא מיצית את זכויותיו על פי דין.