פיטורין בהריון:
באילו מקרים חל איסור על פיטורין בהריון באופן מוחלט? באילו מקרים המעסיק יכול לבקש אישור מיוחד מהממונה על חוק עבודת נשים לפטר עובדת בהיריון? ובאילו מקרים יכול המעסיק לפטר עובדת בהיריון?
הכלל הבסיסי קובע שאסור לפטר עובדת בגלל היריון. אלא שיש מעסיקים שמנסים לעקוף את הכלל הזה ומנסים לטעון כי הפיטורים הם מסיבות אחרות שאינן קשורות להיריון. האם מותר למעסיק לפטר עובדת שנמצאת בהיריון כאשר העילות לפיטורין אינן קשורות להיריון?
החוק עושה אבחנה בין שלושה מקרים:
1. תקופות בהן קיימת הגנה מוחלטת מביצוע פיטורין בהיריון:
– חל איסור מוחלט לפטר עובדת הנמצאת בחופשת לידה.
– חל איסור מוחלט לפטר עובדת הנעדרת ממקום העבודה עד 6 חודשים לאחר תום חופשת הלידה בהתאם לאישור רפואי.
– חל איסור מוחלט לפטר עובדת בתקופה של 60 יום לאחר חזרתה מחופשת לידה (למעט במקרה בודד בו המעסיק חדל מלפעול או הוכרז פושט רגל).
– חל איסור מוחלט לפטר עובדת שעברה הפלה – 7 ימים לאחר מועד ההפלה או עד 6 שבועות בהתאם לאישור רפואי.
2. תקופות בהן ניתן לבקש אישור מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה על פיטורין בהריון:
במקרה בו עובדת בהיריון אשר צברה ותק של חצי שנה במקום העבודה, המעסיק לא יכול לפטר את העובדת מבלי לקבל אישור של הממונה על חוק עבודת נשים. המעסיק צריך להגיש בקשה לממונה ולפרט את הסיבות שבגללן הוא מעוניין לפטר את העובדת. ככל והממונה תתרשם שסיבת הפיטורים נוגעת להיריון היא לא תאשר את הפיטורים.
3. מה לגבי פיטורי אישה בהריון שלא צברה ותק 6 חודשים? האם מותר לפטר אותה?
גם במקרה בו עובדת לא צברה ותק של 6 חודשי העסקה אסור לפטרה בגלל ההיריון. אלא שבמקרים אלו, נטל ההוכחה כי הפיטורים נעשו בשל ההיריון מוטל על כתפי העובדת. המעסיק אינו צריך לבקש אישור מהממונה לצורך הפיטורים והוא יכול לפטר את העובדת ולנמק את סיבות הפיטורים, בסיבות אחרות שאינן קשורות להיריון.
נטל ההוכחה כי המעסיק פיטר עובדת בגלל ההיריון אינו דבר קל, אך במקרים מסוימים הוא אפשרי בהחלט.
דוגמאות בהם בית הדין השתכנע כי בוצעו פיטורין בהריון, בשל היריון, ולא מסיבה אחרת:
– עובדת שהתקבלה למקום העבודה ולאחר קבלתה הודיעה למעסיק כי היא בהיריון ואז המעסיק הודיע לה מיד כי המשרה אינה רלוונטית.
– עובדת שפוטרה מיד בסיום 60 הימים לאחר חזרתה מחופשת לידה.
מעסיק שמפטר עובדת בתקופות מוגנות או ללא אישור של הממונה על חוק עבודת נשים, חושף את עצמו למצב בו ייקבע על ידי בית הדין לעבודה כי הפיטורים בטלים ועליו לשלם את שכרה של העובדת כאילו לא פוטרה, לשלם לה פיצויים נוספים ואף להחזיר אותה לעבודה.
פיטורי נשים בהריון