עובד עם מוגבלות מתמודד עם כל כך הרבה קשיים בחיי היומיום.
בנוסף למוגבלותו לעיתים הוא עומד בפניי פיטורין, אך האם מותר לפטרו?
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אשר נחקק לפני יותר מ- 20 שנה, קובע כי למעסיק אסור לפטר עובד עם מוגבלות בשל מוגבלותו ובלבד שהעובד כשיר לבצע את התפקיד.
לכאורה, על פי לשון החוק, המעסיק יכול לטעון כי בשל מוגבלותו של העובד, הוא אינו יכול לבצע את העבודה ועל כן הוא יכול לפטר אותו. אולם, פסיקות בתי הדין האזוריים לעבודה חידדו לאורך השנים את הסוגייה וקבעו כי כשירות לביצוע התפקיד כוללת בתוכה דרישה מהמעסיק לבצע התאמות (רבות) שיובילו ויאפשרו את המשך העסקתו של העובד.
אלו התאמות נדרש המעסיק לבצע לטובת המשך העסקתו של עובד עם מוגבלות?
אין מדובר בעניין טכני או ברשימה סגורה של התאמות אותן צריך המעסיק לבצע ובהכללה ניתן לומר, כי הדרישה מהמעסיק היא, כי יעשה מאמץ ממשי לבצע התאמות שיאפשרו את המשך העסקתו של העובד. ההתאמות הנדרשות יכולות להיות כאלו הנוגעות למקום ביצוע העבודה, אספקת ציוד מיוחד לעובד לצורך ביצוע עבודתו, שינויים בשעות העבודה, נוהלי עבודה אחרים ביחס לעובד עם המוגבלות ועוד.
כך בלשונו של בית הדין:
"ביצוען של ההתאמות הנדרשות על מנת לקיים את החובה המוטלת על המעסיק להימנע מאפלייתם של עובדים בעלי מוגבלות מצריכה גמישות ומעוף מחשבתי מצד המעסיק. החובה לבצע התאמות – חובה שהפרתה נתפסת כהפליה אסורה – מחייבת את המעסיק לראות את מקום העבודה דרך עיניו ומציאות חייו של האדם עם המוגבלות ולהביא בחשבון את צרכיו" (בג"צ 6069/10 מחמלי נ' שירות בתי הסוהר)
אלו צעדים יכול לנקוט עובד זה שפוטר או עומד בפני פיטורין?
עובד עם מוגבלות אשר המעסיק החל לגביו הליך של פיטורין (שיחת שימוע לעובד, מכתב פיטורין), והוא מעוניין להישאר במקום עבודתו, יכול לפנות לבית הדין האזורי לעבודה, בתביעה למתן צו מניעה כנגד המעסיק, אשר יורה למעסיק שלא לפטר אותו. על מנת שהליך זה יהיה אפקטיבי, רצוי (אך לא חייב) להגיש את התביעה כאשר העובד עדיין עובד במקום העבודה.
כמו כן, בנוסף ובמקביל לתביעה לצו מניעה, ניתן להגיש תביעה לפיצוי הפסד השתכרות ופיצוי בגין הפרת חוק שויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות.
בפסיקה נקבע כי מעסיק אשר מפטר עובד עם מוגבלות תוך שהוא מפר את חוק שויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, צפוי לשלם פיצוי לעובד, בסכומים הנאמדים בעשרות אלפי שקלים, תוך שבית הדין שוקל את עוצמת הפגיעה בכל מקרה לגופו.
כך למשל במקרה שנדון בבית הדין לעבודה בבאר שבע (מיכאל חננשוילי נ' קופולק בע"מ), פסק בית הדין פיצויים בסך 40,000 ₪ לעובד עם מוגבלות שפוטר. באותו מקרה, קבע בית הדין כי המעסיק לא ביצע את ההתאמות הנדרשות לצורך המשך העסקתו של העובד ובכך הפלה אותו לרעה ופעל בניגוד לחוק.
במקרה אחר, שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (פלורה שרה מוראדי – כל בו חצי חינם בע"מ) פסק בית הדין פיצוי לעובדת בגובה 45,000 ₪, תוך שבית הדין דוחה את טענות המעסיק, כי הפיטורין נעשו בשל צמצום כוח אדם ולא בשל מוגבלותה של העובדת.
כאשר עובד עם מוגבלות מקבל הודעה ממעסיקו כי הוא עומד לפטרו, רצוי שהעובד יפנה לקבלת יעוץ משפטי מעורך דין לענייני עבודה עוד בשלב טרום הפיטורין, על מנת שילמד על זכויותיו ויוכל לעמוד עליהם בצורה המיטבית, לעיתים תוך סיוע בזמן אמת של עורך הדין אל מול המעסיק.
האם חל איסור מוחלט על מעסיקים לפטר עובדים עם מוגבלויות?
ככל שעילת הפיטורין נעוצה במוגבלותו של העובד, על המעסיק לעשות מאמצים גדולים לנסות להתאים את תנאי העבודה לטובת המשך העסקתו של העובד ורק במקרים חריגים, בהם ההתאמות הנדרשות לצורך המשך עבודתו של העובד עם המוגבלות מטילות על המעסיק נטל כבד מידי לא ייחשב הדבר כהפרת החוק.
אולם יש לשים לב, כי ככל שעילת הפיטורים אינה נעוצה במוגבלותו של העובד, אלא בנסיבות אחרות שאינן קשורות למוגבלותו כמו למשל עבודה רשלנית של העובד, תקופה נמוכה, גרימת נזקים למעסיק וכיו"ב, יכול המעסיק לנסות ולטעון כי עילת הפיטורין אינה קשורה כלל למוגבלותו של העובד ולכן לכאורה הוא לא פעל בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות.
מעסיק המעוניין לפטר עובד עם מוגבלות צריך להכיר את הפסיקה הרלוונטית בנושא ולקבל ייעוץ משפטי מתאים על מנת שיוכל לפעול בצורה נבונה. אחרת, הוא יהיה חשוף לתביעה בסכומים גבוהים. מדובר באחד הנושאים הרגישים הנידונים בבתי הדין לעבודה המתווים מדיניות נוקשה ולעיתים אפילו עונשית כלפי מעסיקים המפרים את הוראות החוק.
אם אתם עובדים עם מוגבלויות, פנו למשרדנו ונבדוק את זכויותיכם ותנאי העסקתכם.
משרד עורכי דין שי אהרון
מומחים בדיני עבודה